• Jaettu ongelma puolittuu!

  • Tuemme erilaisia perheitä!

  • Ota rohkeasti yhteyttä!

  • Aina on tie eteenpäin!

  • Älä jää yksi! Avaa Snellun ovi!

Mikä ihmeen Snellu?

Erityisnuorisotyön toimitila tunnetaan nimellä Snellu, joka on periytynyt ensimmäisen toimipisteen osoitteen mukaisesti tähän päivään. Ensimmäiset tilat sijaitsivat Snellmaninkadulla.

 

Snellun historiaa

Historiaan liittyy kiinteästi myös Ensimmäisellä linjalla sijaitseva suuri punatiilinen kerrostalo, joka valmistui vuonna 1898 Helsingin sokeainkouluksi sekä jo aiemmin vuonna 1893 valmistunut Toisella linjalla sijaitseva puutalo. Kaupunki myi tontin vasta vuonna 1908 rakennusmestari M. Sundqvistille, joka myi vuonna 1909 rakennuksen tontteineen Suomen valtiolle (Nenonen & Toppari 1983).

Koskisen (1990) mukaan Toinen linja 8:ssa olisi pidetty alempaa kansakoulua Kallion lapsille vuosina 1905-10. Tämän jälkeen puutalo toimi sokeainkoulun johtajan virka-asuntona ja alakerran keittiössä sokeat tytöt opettelivat kotitaloutta. Jossakin vaiheessa puutalo on ollut myös Valtionrautateiden pääjohtaja Harald Roosin kotina (Nenonen & Toppari 1983). Helsingin sokeainkoulu (nimestään huolimatta valtion koulu) lopetti toimintansa 1970-luvun alussa ja muutti näkövammaisten kouluna Jyväskylään. Jossain vaiheessa jo ennen 1970-lukua talot olivat siirtyneet Helsingin kaupungin omistukseen.

 

Uusi vuokralainen

Helsingin ev.lut. seurakuntayhtymä vuokrasi Toisella linjalla sijaitsevan puutalon 23.6.1977 Helsingin kaupungilta erityisnuorisotyön käyttöön. Vuonna 1997 seurakuntayhtymä osti kiinteistön kaupungilta, jolloin kauppaan kuuluivat tontti ja kiinteistö.

Snellun talo (Toinen linja 8) on suojeltu asemakaavalla rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaana kohteena. Nykyinen rakennus on suojeltu kaavamerkinnällä SR-1. Voimassa oleva asemakaava vahvistettiin vuonna 1987, jolloin Snellulle merkittiin myös oma tontti (no 10). Snellu merkittiin sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialueeksi (YS).

 

Peruskorjaukset

Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi kokouksessaan 22.1.1998 peruskorjaussuunnitelman. Peruskorjaus aloitettiin 1998. Peruskorjauksen jälkeen kosteusvaurioita oli alakerran tiloissa ja kiinteistö salaojitettiin kauttaaltaan. Työ on päättynyt 2011.

 

Muutostöitä talon sisällä

Peruskorjauksen yhteydessä talon halko- ja hiilivarastosta kunnostettiin kappeli-tila. Asessori Jussi Talasniemen toimesta kappeli on tarkastettu vuonna 1979 ja Helsingin Tuomiokapituli on hyväksynyt sen messu- ja kirkollisten toimitusten tilaksi. Toimituksia on kappelissa ollut vihkimisten, kasteiden ja konfirmaatioiden merkeissä. Lisäksi vuosittain on ollut ehtoollisenviettoja eri yhteyksissä.