• Jaettu ongelma puolittuu!

  • Tuemme erilaisia perheitä!

  • Ota rohkeasti yhteyttä!

  • Aina on tie eteenpäin!

  • Älä jää yksi! Avaa Snellun ovi!

rajat2
Pysähdy hetkeksi pohtimaan seksuaalisia rajoja.

 

Tiesitkö, että sinulla on oikeus ilmapiiriin ja kasvuympäristöön, joka tukee seksuaalista kasvuasi.

Tiesitkö, että aikuisen vastuulla on huolehtia, että nuorten keskuudessa esiintyvään homotteluun ja huoritteluun on nollatoleranssi.

Aikuisen, vanhemman, opettajan, nuorisotyöntekijän, kenen vain aikuisen kuuluu luoda edellytykset seksuaalisesti häiriöttömälle keskustelutilalle. Kun aikuinen antaa mallin, ettei hyväksy seksuaalisesti loukkaavaa puhetta - ei yleisellä eikä erityisesti henkilöön kohdistuvalla tasolla - saat rohkeutta itsekin ymmärtää, että sinun oikeutesi on häiriötön tila. Aikuisen vastuulla on tarttua huoritteluun ja homotteluun.

Tiesitkö ettei huorittelua, homottelua, seksuaalisesti loukkaavaa puhetta oikeasti tarvitse sietää siitä syystä, että se on niin jokapäiväistä ja yleistä.

Tiesitkö, että se joka puuttuu huoritteluun, homotteluun ja seksistiseen puheeseen, ei ole nipo, vaan rajojaan ja toisten rajoja arvostava ihminen.

Tiesitkö, että jos aikuinen käyttää seksuaalisesti loukkaavaa kieltä lasten ja nuorten läsnä ollessa hän voi syyllistyä rikokseen. Lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä voidaan pitää lapseen kohdistuvia seksuaalisesti tunkeilevia tai loukkaavia ­puheita (THL Lastensuojelun käsikirja).

Tiesitkö, että sinä itse saat päättää kuka koskee sinuun ja millä tavoin.

Tiesitkö, että sinä et saa koskea toista ilman toisen lupaa.

Tiesitkö, että sama seksuaalinen itsemääräämisoikeus koskee tekojen lisäksi sanoja, ilmapiiriä, eleitä, ilmeitä ja katseita.

Tiesitkö, että sinulla nuorena on lupa testata ikätasoisesti seksuaalisia rajoja ja samalla luottaa, että aikuisten rajat pitävät.

Sinulla on oikeus puhua seksuaalisuudesta ja seksistä itsestäsi käsin, mikä sinua mietityttää ja mistä haluat tietoa ja näkökulmia. Terveellä aikuisella rajat pitävät ja hän ei avaa omaa seksuaalisuuttaan nuorelle yksityiskohtaisesti, sillä se voi herättää nuorissa hämmennystä.

Tiesitkö, että jos seksuaalisia rajoja on tavalla tai toisella loukattu, voit jutella asiasta ja sinut otetaan tosissaan. Ota yhteyttä luotettavaan aikuiseen. Snellulle olet tervetullut missä vaan mieltäsi askarruttavassa asiassa, myös seksuaalisuuden kysymyksissä.

rajat1