• Jaettu ongelma puolittuu!

  • Tuemme erilaisia perheitä!

  • Ota rohkeasti yhteyttä!

  • Aina on tie eteenpäin!

  • Älä jää yksi! Avaa Snellun ovi!

Omalla äänellä 4Vastuuviikon aikana on nostettu esiin naisiin ja työttöihin kohdistuvaa syrjintää ja väkivaltaa. Meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että tytöt ja naiset saavat äänensä kuuluviin.

Tarinateatteri Pyhä Solmu esitti Alppilassa tarinoita teemalla Omalla äänellä. #metoo kampanja on täyttänyt somen, jossa on jaettu kokemuksia ja noustu sankoin joukoin yhdessä vastustamaan seksuaalista häirintää.

Myös kirkossa seksuaalinen ahdistelu on ajankohtainen aihe. Seksuaalinen häirintä on yhteinen häpeä. Nyt on aika tehdä sanoin ja teoin selväksi, ettemme hyväksy seksuaalista häirintää ja ahdistelua missään muodossa. Kuvassa Pyhä Solmu esittää tästä aiheesta nousseen tarinan modernina tanssina sanoituksella "ei piilouduta".  

 

Snellussa tekee kahden viikon mittaista TET- jaksoaan Jemina, jonka ajatuksia työelämään tutustumisesta saamme lukea seuraavassa:

 

Jemina, olet nyt toista viikkoa TET- jaksolla Snellussa. Miksi halusit suorittamaan TET-jaksoa juuri Snelluun?

Halusin tulla Snelluun TET-harjoitteluun, koska mietin mitä teen peruskoulun jälkeen ja ajattelin, että jotain nuorisotyötä se voisi olla. Näillä näkymin sillä linjalla mennään.

Mitä kaikkea olet tehnyt TET:n aikana?

Olen tehnyt inventaarioita, siivoillut kaappeja, käynyt kokouksissa ja päässyt keskustelemaan ihmisille.

No onko työ ollut sellaista kun odotit? Jos ei ole, niin mikä on ollut erilaista?

Pitkälti joo. Enhän mä voi siis tätä tettiä voi verrata itse työhön, mutta mitä oon teitä nähnyt ja kuullut mitä teette, niin kyllä.

Oletko ollut aikaisemmin TET:ssä? Missä?

Olin kasiluokalla viikon tetissä Stockmannilla. Tuli huomattua, että myynti-/asiakaspalvelu ala ei oo mun juttu. Siellä enemmänkin hinnoittelin tuotteita ja vein tuotteita oikeille paikoille.

Onko TET auttanut sinua miettimään, mitä haluaisit tehdä peruskoulun jälkeen?

On, koska täällä tetissä oleminen selkeytti ajatuksiani millaista tämmöinen työ on.

Mikä on ollut kivointa Snellussa tähän mennessä?

Ihmiset, he ovat mukavia. Ihmisten parissa oleminen.

Mitä terveisiä haluaisit lähettää Snellun blogin lukijoille?

Jos mietitte olisiko sosiaalinen-ala teidän juttu, uskoisin näin! Snellussa oli kiva TET-jakso.

 

rajat2
Pysähdy hetkeksi pohtimaan seksuaalisia rajoja.

 

Tiesitkö, että sinulla on oikeus ilmapiiriin ja kasvuympäristöön, joka tukee seksuaalista kasvuasi.

Tiesitkö, että aikuisen vastuulla on huolehtia, että nuorten keskuudessa esiintyvään homotteluun ja huoritteluun on nollatoleranssi.

Aikuisen, vanhemman, opettajan, nuorisotyöntekijän, kenen vain aikuisen kuuluu luoda edellytykset seksuaalisesti häiriöttömälle keskustelutilalle. Kun aikuinen antaa mallin, ettei hyväksy seksuaalisesti loukkaavaa puhetta - ei yleisellä eikä erityisesti henkilöön kohdistuvalla tasolla - saat rohkeutta itsekin ymmärtää, että sinun oikeutesi on häiriötön tila. Aikuisen vastuulla on tarttua huoritteluun ja homotteluun.

Tiesitkö ettei huorittelua, homottelua, seksuaalisesti loukkaavaa puhetta oikeasti tarvitse sietää siitä syystä, että se on niin jokapäiväistä ja yleistä.

Tiesitkö, että se joka puuttuu huoritteluun, homotteluun ja seksistiseen puheeseen, ei ole nipo, vaan rajojaan ja toisten rajoja arvostava ihminen.

Tiesitkö, että jos aikuinen käyttää seksuaalisesti loukkaavaa kieltä lasten ja nuorten läsnä ollessa hän voi syyllistyä rikokseen. Lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä voidaan pitää lapseen kohdistuvia seksuaalisesti tunkeilevia tai loukkaavia ­puheita (THL Lastensuojelun käsikirja).

Tiesitkö, että sinä itse saat päättää kuka koskee sinuun ja millä tavoin.

Tiesitkö, että sinä et saa koskea toista ilman toisen lupaa.

Tiesitkö, että sama seksuaalinen itsemääräämisoikeus koskee tekojen lisäksi sanoja, ilmapiiriä, eleitä, ilmeitä ja katseita.

Tiesitkö, että sinulla nuorena on lupa testata ikätasoisesti seksuaalisia rajoja ja samalla luottaa, että aikuisten rajat pitävät.

Sinulla on oikeus puhua seksuaalisuudesta ja seksistä itsestäsi käsin, mikä sinua mietityttää ja mistä haluat tietoa ja näkökulmia. Terveellä aikuisella rajat pitävät ja hän ei avaa omaa seksuaalisuuttaan nuorelle yksityiskohtaisesti, sillä se voi herättää nuorissa hämmennystä.

Tiesitkö, että jos seksuaalisia rajoja on tavalla tai toisella loukattu, voit jutella asiasta ja sinut otetaan tosissaan. Ota yhteyttä luotettavaan aikuiseen. Snellulle olet tervetullut missä vaan mieltäsi askarruttavassa asiassa, myös seksuaalisuuden kysymyksissä.

rajat1

 

Juuri ja juuri saatu Saappaan selviytymisasema pystyyn Tampereen Ratinan stadionin uumeniin, kun media repeää Turun terrori-iskun uutisointiin. Kymmenen minuutin välein päivittyy uhriluku ja mahdollisen epäillyn eteneminen ja kiinniotto. Kivat meille siellä bunkkerissa, jossa radioyhteydet tökkivät ja muutoinkin fasiliteetit olivat mitä sattuu näillä Saappaalle uusilla festareilla. Ympärillä 25 tuhatta ihmistä ja kyseinen uhka sai näkyvät kasvot myös meillä Suomessa. Tunnelmaa ei varsinaisesti nostanut uutisointi Venäjän puukotuksista.. 

Block lavakuva

 

Tamperelaiset on sekakäyttäjiä. No ei vaan! Tuo ikävä ilmiö tuli vastaan juuri näillä tämän genren musafestareilla, jossa hip hopparit, räpäyttäjät ja heidän faninsa kohtaavat. Nostan saapaslaiset ihan uber korkeelle jalustalle, koska heidän kykynsä kohdata, auttaa, palvella ja olla läsnä, mahdollistivat meille työntekijöille oman työmme hoitamisen lievästi kuormittavassa tilanteessa.  Puolikoomaisen asiakkaan taluttaminen ihmismassan läpi avun piiriin ei ole niitä helpoimpia ja turvallisimpia tehtäviä. Hajujen ja eritteiden sietäminen niitä säestävien ylimielisten ja huuruisten kommenttien keskellä, on myös oma taiteenlajinsa. 

Tampereen seurakuntia on kiittäminen mainiosta Julkujärven majoituksesta Ylöjärvellä. Se oli,, noh.. kokemus itsellään. Lupaamme olla ensi vuoden festareita varten liikkeellä viimeistään eilen! 

Hensku Kettusaari

 

Hensku ja omenat